0507267276 tal.tcm@gmail.com

רפואה סינית

רפואה סינית

zen-circle.jpgרפואה סינית, אשר פותחה לפני אלפי שנים, הינה תולדה של פילוסופיה שהתמקדה במציאת החוקים הבסיסיים הפועלים ביקום. הסינים הקדמונים האמינו שהבנת חוקי יסוד אלה  תאפשר את השלכתם על כל המתרחש ביקום בכלל ובכדור הארץ בפרט.  את התובנה הזאת הסינים הכניסו לכל תחום בחייהם. ניתן לראות שאותם חוקים בדיוק עומדים בבסיסם של אומנויות הלחימה הסיניות (קונג פו וטאי צ'י ), אסטרולוגיה סינית, תורת עיצוב הבית והסביבה (פנג שואי), אסטרטגיות לחימה צבאיות, שיטת השלטון וכך גם ברפואה סינית.רפואה סינית מסתכלת על האדם כחלק בלתי נפרד מהיקום וכתוצאה מכך גורסת שכוחות הפועלים ביקום זהים לאלה שפועלים בתוך הגוף והנפש של האדם.
כאשר המושג :"רפואה סינית" מוזכר במערב, ההקשר הראשוני אשר עולה אצל רוב האנשים הינו מחטים ודיקור. הדיקור הוא אכן כלי עיקרי בתהליך הריפוי הסיני אך חשוב להבין שהוא רק כלי (מרתק ויעיל ככל שיהיה) אשר משרת משהו בעל ערך רב יותר. אם כך מה הוא הדבר המרכזי ברפואה עתיקה זאת אשר הופך אותה לכל כך מיוחדת ומבדיל אותה מהרפואה המערבית אשר רובנו מטופלים בה היום?את ההבדל המהותי ביותר בין רפואת המזרח לרפואת המערב  ניתן למצוא בהסתכלות על המטופל ובאבחון המחלה. רפואה סינית רואה במטופל  מכלול שלם אשר מרכיביו (אבריו)  לא ניתנים לאבחון כחלקים בודדים. גישה זאת נובעת מהרעיון העומד בבסיסה של הפילוסופיה הסינית,  אשר קובע שקודם כל יש להבין את הכלל  ורק אחר כך את הפרט, מתוך הבנה שתכונות מערכת לא יכולות להיקבע או להיות מוסברות רק על ידי סך כל המרכיבים שלה. להבדיל מהרפואה המערבית הרפואה הסינית שמה במרכז הטיפול את המטופל ולא את המחלה. גישה זאת מבטיחה שיפור במצבו בכל הפרמטרים ולא ריפוי המחלה על חשבון פגיעה במערכות שונות בגוף (לדוגמא טיפול בפצעים בעור על ידי מתן תרופות שפוגעות בכבד)
ברפואה סינית ישנה התייחסות לא רק להיבטים פיזיים של גופנו אלא גם לנפשיים.על פי הרפואה הסינית החלוקה בין הבריאות הפיזית לנפשית כלל לא קיימת מכיוון שאלה הם שני היבטים של מערכת אחת הקשורים אחד בשני בקשר בלתי ניתן להפרדה. עפ"י תפיסה זאת, אין קשר של סיבה ותוצאה בין בעיות במישור הפיזי ובעיות במישור הנפשי – אלא הן שני צדדיו של אותו המטבע. היום ישנם זרמים בפסיכולוגיה אשר מתקרבים יותר ויותר לגישה זאת  ומבינים שבמקרים רבים ישנו קשר בין המחלות הנפשיות לבין בעיות פיזיולוגיות. כך לדוגמא סבורים כי שיבוש במאזן הסרוטונין (חומר שנמצא ברקמות רבות בגוף) במערכת העצבים עשוי לגרום למגוון מחלות, כמו דיכאוןחרדה, הפרעות אכילה ועוד.

ברפואה סינית ישנה חשיבות רבה למציאת שורש הבעיה ולא מסתפקים בזיהוי הסימפטומים בלבד. הכאבים שאנו חשים באזורים שונים בגופנו לא מעידים בהכרח על בעיה באותו המקום אלא משמשים כנורות אזהרה אשר אמורות להתריע על לקויים בגופנו (לדוגמא:  כאבי ראש כרוניים יכולים להיגרם כתוצאה מבעיה בכבד/ כליות/ לבלב/ בלוטת התריס  ועוד…). מטפל מנוסה ינסה לאתר את האיבר שגורם לכאב ועל ידי הטיפול בו לגרום להיעלמות הכאבים לתמיד.

לשיטה זאת מספר יתרונות:

א-      על ידי טיפול ב"שורש" ניתן לטפל במספר תסמינים במקביל.

ב-      טיפול בשיטה זו מבטיח תוצאות אשר לא ייעלמו זמן קצר לאחר תום הטיפול.

ג-       ניתן להגיע לריפוי במקרים בהם הרפואה המערבית  לא מצליחה לעזור.

בסין העתיקה רופא המשפחה היה נוהג לבקר את לקוחותיו פעם בשבוע ולקבל תשלום בסוף כל טיפול. במידה ואחד המטופלים היה לוקה במחלה כלשהי הרופא היה מטפל בו ללא תשלום עד שהמחלה הייתה נעלמת. שיטה זו הייתה נהוגה בגלל התפיסה שתפקידו של הרופא אינו לטפל במחלה אלא למנוע את הופעתה.רפואה סינית גורסת שלא רק מי שחולה מאוד חייב טיפול אלא כל אחד. הגישה הראשונית ברפואה סינית היא למנוע מחלה ולא לחכות שתגיע ורק אז לטפל. בעזרת האבחון הסיני  ניתן לזהות חוסר איזון אצל המטופל עוד לפני שמופעים סימפטומים ממשיים בגופו או בנפשו.
נגישות